open<>close

 

CENTER  ZA  HIPNOZO   RAUSCH
P. PRERADOVIćA 21
42 000 VARAŽDIN
HRVAŠKA,  tel.  00385 91 529 2547

 

Kaj  razumemo  pod  hipnozo?

Hipnoza je stara kot človeštvo. Že stari Sumerci, najstarejši kulturni narod na svetu , so uporavljali hipnozo na način kot se ga koristi tudi danes. Ko govorimo o hipnozi, se pogosto omenja spanje (stanje sna), čeprav to v bistvu nima nikakršne zveze z normalnim spanjem. Res je, da pri tem gre za stanje podobno spanju, v katerem nismo niti budni, niti ne spimo. To stanje je stanje deloma aktivne zavesti, ki omogoča direktni kontakt s podzavestjo. Hipnotizer s sugestivnim vplivom izzove stanje podobno spanju, ki začasno menja stanje zavesti, spomin ter psihične reakcije.

Sugestije,  ki  gredo  v  pomembni  meri  zoper  osebnosti,  so  izključene!

Kako  doživljamo  hipnozo?
Mnogi ljudje so razburjeni in prestrašeni že pri sami omembi hipnoze.  Le-ti namreč ne vedo, kaj se bo zgodilo, niti kaj jih čaka. Nekateri so po hipnoznem tretmanu skoraj razočarani, ker menijo, da niso doživeli nič posebnega.

Zakaj  je  tako?
V spanju vsakokrat preživljamo hipnotična stanja – fazo med stanjem budnosti in sna. To stanje nam je poznano in nam ne predstavlja nič novega. Vsak, ki vozi avto,  se je srečal s tem;  vozimo se po znanih poteh, v mislih tavamo in naenkrat se znajdemo na cilju, čeprav ne vemo, kako smo do njega prišli. Doživeli smo hipnotično stanje s časovno izgubo. Enako doživljamo tudi,  ko intenzivno čitamo neko knjigo ali gledamo film. Hipnotično stanje se lahko pojavi povsod in se nam ga zato ni potrebno bati.

Glede na namen  hipnoze, se lahko dosežejo različna globinska stanja. Na primer, v  odvajanju  kajenja ali v kontroliranju prehrane,  je  zadostna  lahka  do  srednja  hipnoza.  Za razliko  od  te  je  pri  operaciji  potrebna  zelo  globoka  hipnoza.

Zavest v različnih fazah hipnotičnega stanja:

  • Stanje budnosti – naša zavest je v popolnosti prisotna in filtrira zunanje receptorje.  Sprejemamo  samo  tisto,  kar  nam  je  resnično  bistveno.
  • Lahka hipnoza – tu nam je zavest že malo omejena. Človek, ki se hipnotizira, se koncentrira na eno točko, vendar se še vedno zaveda vsega. Pristop v zavest pa je že mogoč.
  • Srednji trans – pri tem je zavest že zelo omejena. Sugestije se že dobro sprejemajo. Sedaj so možne enostavne hipnotizerske zapovedi (naloge), čeprav jih zavest še vedno filtrira.
  • Globoki trans – sedaj je zavest skoraj v celoti izključena, medtem ko se kritična sposobnost vrti okoli nule. Sedaj so možne vizualne in zvočne halucinacije, kakršne so nam poznane iz show programov. Sugestije, ki so v veliki meri usmerjene proti lastni osebnosti, niso možne.  Pogostokrat prihaja do amnezije (izgube spomina). Praviloma približno tretjina vseh udeležencev pride v najkrajšem času v to stanje. Pri približno dveh tretjinah je potrebno

CENTER  ZA  HIPNOZO   RAUSCH
P. PRERADOVIĆA 21, 42 000 VARAŽDIN, HRVAŠKA  tel.  00385 91 529 2547                                        

 

daljše  poglabljanje, ali pa je potreben daljši uvod,  da bi se lahko prišlo v to globoko stanje transa.

  •    Budna hipnoza – hipnotizer nadaljuje kontakt z osebo tudi, če le-ta navidezno

   deluje,  kot da je popolnoma budna. Hipnotizirana oseba se lahko celo
pogovarja s tretjimi osebami. Na zunaj ni mogoče opaziti stanje hipnoze.
Navkljub temu, hipnotizer lahko daje sugestije, ki povsem neovirano prihajajo
do podzavesti. Hipnotizirana oseba reagira celo na popolnoma nesmiselne
sugestije ter lahko doživi halucinacije.

 

Lahko  ostanem  trajno  hipnotiziran?

Celo v primeru (kar je zelo neverjetno), da hipnotizer iz katerihkoli razlogov pozabi prebuditi hipnotizirano osebo ali bi bil preprečen v tem, se le-ta vseeno prebudi. Torej ne obstaja nevarnost, da nekdo nenamerno ostane v stalni hipnozi.   

Zakaj  hipnoza  ozdravitve?
Živimo v času pomembnega tehnološkega razvoja in velikih preobratov. Glede na to, da v življenju vse plačamo, plačujemo tudi za napredek.  Pogostokrat  ga  plačujemo  z  našim zdravjem  (stres,  tempo  življenja,  stalni  pritisk).  Vse  te duševne obremenitve so veliki  povzročitelji  bolezni. Vegetativni živčni sistem počasi prihaja v neravnotežje, človek pa postaja bolan,…  hipnoza ozdravitve, predvsem na področju prepoznavanja in odklanjanja psihično pogojenih vzročnikov bolezni  obljublja  izredne  dosežke.  Usmerjena je na celovito (holistično)  zdravljenje  duše  in  telesa,  njeni  uspehi  so  zelo  prepričljivi. 

 

Važno!  Hipnoza je  zelo  močen  instrument, vendar  ne  more  uničiti  ali  zamenjati  lastne  volje,  temveč  jo  lahko  samo  podpira.

S  hipnozo  do  prenehanja  kajenja

Spoznati  razlog
Predpogoj za prenehanje kajenja je spoznanje nesmiselnosti samega dejanja.  

Ko  bi  bilo  tako  enostavno!
Nikotin je tvar, ki iz osebe zelo hitro naredi odvisnika.  Le redkim uspe, da z lastno močjo prenehajo kaditi. K sreči, obstajajo učinkovite pomoči, med katerimi tudi hipnoza. Hipnoza ne more zamenjati lastne volje, lahko pa jo vzpodbudi. Pot do življenja brez cigaret se lahko olajša in pripravi s pomočjo hipnotizerjevih sugestij v stanju transa.

Vendar  pa  morate  pot  prehoditi  sami.

 

CENTER  ZA  HIPNOZO   RAUSCH
P. PRERADOVIĆA 21, 42 000 VARAŽDIN, HRVAŠKA,  tel.  00385 91 529 2547                                         

Možnost za uspeh je zelo velika, ker hipnoza začne tam,  kjer leži problem „nikotinske odvisnosti“, to pa je v glavi!  Ni splošno poznanih spremljajočih pojavov, kot sta razdraženost in nemir.  

Vaš  nivo  energije  raste  že  kmalu  po  poslednjem  vdihavanju  dima  cigarete.  Postajate podjetnejši  in  imate  večjo  željo  za  življenjem.  Vaši  čuti  vonja  in  okusa  postajajo intenzivnešji. Ljudje, ki so prenehali s kajenjem, živijo v povprečju 5 let dlje. Mnogi celo tudi znatno več. 

Cr N

HUJŠANJE  S  POMOČJO   HIPNOZE

Po  neki  anketi zaklade „Robert Koch“ iz leta 2003 je okoli  60 %  nemškega  prebivalstva predebelo,  podoben odstotek je tudi v drugih državah.  Torej ne gre o temi,  ki se dotika manjšine. Obstajajo debele osebe, ki so zadovoljne s svojo težo, ki se dobro počutijo in ki ne želijo ničesar spremeniti. Vendar pa mnogo ljudi trpi zaradi viška kilogramov.

Kaj  lahko  naredimo?

Nekateri  se  mučijo v  fitnes centrih,  drugi poskušajo z – deloma  škodljivimi – dietami  in postom  zmanjšati  kilograme.  Nekateri posegajo za tabletami,  flasterji in praški, drugi spet štejejo kalorije. Vidimo, da obstajajo številne možnosti. Večina pa ima eno skupno značilnost, to je, da samo premoščajo nek določen čas.  Kaj  po  tem?

Po tem v večini primerov prihaja do znanega jojo efekta.

Takoj, ko se vrnemo v normalno življenje, se kilogrami vrnejo še hitreje, kot pa smo se jih rešili. To pomeni, da moramo trajno spremeniti naše življenjske navade, da bi trajno shujšali. Tu lahko pomaga hipnoza.  Sugestije  lahko  preko  podzavesti  stimulirajo in ojačajo lastno voljo.                                                                                                                                  


 

CENTER  ZA  HIPNOZO   RAUSCH
P. PRERADOVIĆA 21, 42 000 VARAŽDIN, HRVAŠKA,  tel.  00385 91 529 2547                                        

 

KAJ  JE  FOBIJA?

Fobija je ime za strahove, izzvane z nekimi predmeti, travmatičnimi dogodki in situacijami. Beseda fobija izhaja iz grške besede phobos, ki pomeni strah, beg.
Vsak od nas je včasih občutil strah, bojazen, ko se je znašel v nekih situacijah ali se je srečal z nekakšnimi predmeti ali pa se je počutil ogrožen na kakršenkoli način, morda tudi pred nečem neznanem.  Ta nekakšen strah, tesnoba živi v vseh nas in je seveda odvisno od nas,  kako  se  bomo  spoprijeli  s  tem.
Obstajajo različne oblike fobij, za vse pa so značilne na začetku zmedenost, odsotnost, občutek nelagodja, te osebe živijo v svojem svetu, ki ni realen, doživljajo pa ga stvarno in delajo vse, da bi se izognile tistemu, česar se bojijo.
Na koncu se takšne osebe zaprejo vase, živijo v svojem nerealnem svetu, ne morejo opravljati vsakodnevnih del, izgubljene so in nezadovoljne.  Vse bolj tonejo v brezno obupa in ne vidijo izhoda iz tega stanja.

 

Vrste  fobij

Poznamo več vrst fobij ter jih v glavnem delimo na družbene in specifične. V praksi se najbolj pogostokrat  srečujemo  z  agarofobijo,  oziroma  s  strahom pred  izhodom  iz  hiše,   strahom pred  samoto, strahom pred ljudmi in gnečami na ulicah, prometom,…

Specifične fobije se v glavnem  vežejo z  nekakšnim  travmatičnim  dogodkom,  lahko  pa  se pojavijo  tudi  same  od  sebe  ter  rezultirajo  v  nerealnem strahu pred situacijami ali objekti.  Najbolj  pogosto  se  pojavljajo  živalske fobije  (strah pred psi, kačami, pajki,…), situacijske fobije  (strah  pred  letenjem  z  avionom,  vožnjo  skozi  tunel…),  strah  pred  poškodbami  (kri,  injekcije,  nesreče,…)  ter  fobije  pred  naravnimi  nesrečami  in  okoljem  (vode,  višine,  nevihte,…)

Družbene fobije se pojavljajo pri izrazito samozavestnih osebah, ki imajo strah pred javnim nastopom  in govorom,  razgovorom na javnih mestih  ipd.  ter  čutijo

strah  pred negativno kritiko  in  javno  sramoto. 

 

CENTER  ZA  HIPNOZO   RAUSCH
11HRVAŠKA,  tel.  00385 91 529 2547

 

©RAUSCH Hypnosis 2009 All rights reserved